Nem kell velem egyetérteni - sőt!

Csak úgy írogatok

WHO: világméretű az egészségügyi vészhelyzet - de más veszélyek is jelen vannak

2020. január 31. - napi_jokedv

A járvány veszélyességét jelzi az is, hogy a WHO elrendelte az egészségügyi válsághelyzetet. Mert igen veszélyes azért is, mert viszonylag sokan belehalnak a fertőzés okozta megbetegedésbe, de vannak még más, igen káros hatásai is a kialakult járványnak. Olyanok, amelyek az egész világgazdaságra, a teljes társadalomra kihathatnak! 

who.jpg

A WHO által megfogalmazandó ajánlások betartása különösen fontos lehet, bár sok függ attól is majd, milyen anyagi támogatást kap ezekhez a világszervezet. Az most különösen nem válik a szervezet javára, hogy első blikkre csak közepenek nevezte anno a veszélyhelyzetet. A WHO is megfogalmazta, hogy helytelen lenne most ebben a helyzetben a fertőzötté vált országokkal a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok korlátozása. Úgy gondolom ez egyfajta teljes, nemzetszintű kirekesztettséget is eredményezhetne amellett, hogy az adott állam gazdasági mozgásterét is jelentősen lecsökkentené. Hiszen már megjelentek üzletek ajtaján olyan feliratok:"Vietnamiak vagyunk", figyelmeztetve ezzel másokat, nem a kirekesztendő kínaiak dolgoznak az üzletben. Mert igen, előbb, vagy utóbb a kínaiak javarésze kirekesztettnek érezheti magát idegen országokban, mert kerülni fogják őket, pedig lehet soha nem is jártak Kínában... A köz embere azonban a fertőzéstől félve nem fog tőlük vásárolni, nem fogja őket alkalmazni, vagy beengedni. És hiába a felvilágosító propaganda, a suttogó propagandának nem állhatja semmi az útját.

Gazdaságilag is hatalmas károkat okozhat, hiszen az eleddig példátlan vesztegzárak, karanténok áruszállításokat akadályozhatnak meg, az alapanyagok hiánya miatt termelések állhatnak le, végső sorban akár cégek is belerokkanhatnak a járvány következményeibe. A tőzsdék már most is minden megjelenő számadatra nagyon érzékenyen regálnak, több százalékot bukhatnak értékükből a cégek. És ez még csak a kzdet, hiszen ha hinni lehet a hivatalos tudományos híreknek, még hónapok kellenek a vakcina előállításához, ami azt jelentheti, a betegek, és a halálos áldozatok száma meghatványozódhat. És sajnos a fertőzött országok száma is folyamatosan nő, és lassan már ezen az sem segít, hogy számos állam vagy megszigorította a kínából érkezők beengedését, vagy egész egyszerően lezárta Kína felé a határait. De mint tudjuk, ezt hermetikusan már régen nem lehet megtenni.

S bár a karanténok logikus lépésnek tűnnek, hiszen elejét állhatják a járvány terjedésének, az oda bezárt emberek viszont fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. Koncentrálódik a betegek száma, és az adott területen meg is emelkedhet, ami azok ellátását nehezítheti. Így pedig mind több lehet a halálos áldozatok száma. S azt se felejtsük el, hogy a vesztegzár alatt lévőket élelmezni is kell, itatni, más szükségletüket kielégíteni. S ez is egyre nehezebb lesz.

Az egészségügyet ott is hatalmas kihívások elé állíthatja ez a járvány, ahol nincsenek gócpontok, hiszen az emberek, a fertőzéstől való félelmükben minden panasszal azonnal orvoshoz fordulnak. Jelentősen túlterhelve ezzel az egyébként is folyamatos nyomás alatt lévő gyógyítókat. S ezt egy fejlettebb ország, ha még nem érte el a járvány, jó eséllyel le tudja kezelni, de egy fejlődő, vagy hovatovább szegény állam, már nehezen oldja meg. Arról ne is beszéljünk, ha maga a betegség is felüti a feját, akkor milyen terhelésnek lesz kitéve az ellátorendszer.

Lehetne még hosszasan sorolni, milyen területeket rombolhat még a koronavírus, az emberi egészségen kívül, de most nem teszem. Úgy gondolom, most a megelőzés a legfontosabb. Hogy ne begetedjünk meg, ne kapjuk el ezt a kórt. Ebben most a fő lépéseket az államoknak kell megtenniük, amihez a WHO bejelentése, és ajánlásai majd jó alapokat adhatnak, de az alap igiéniai szabályok btratásával mi magunk is sokat tehetünk. Ne féljünk használni az alkoholos fertőtlenítőket akár naponta többször is, hiszen a kór cseppfertőzéssel terjed. Ne dőljünk be a kamuoldalak rémhíreinek, mert nincs nagyobb ellensége az ilyen helyzeteknek, mint a felesleges pánikkeltés... És figyeljünk magunkra, egymásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://azenvelemenyemma.blog.hu/api/trackback/id/tr6715447014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.